KAWALAN
MAKANAN
IMPORT MELALUI DARAT
1. Pendahuluan
Pengawasan keselamatan makanan
import ke negara ini dijalankan di pintu-pintu masuk iaitu melalui darat,
laut(pelabuhan) dan udara (lapangan terbang). Makanan yang tidak mematuhi
keperluan undang-undang negara ini atau makanan yang menimbulkan implikasi kesihatan (penyakit) kepada orang ramai tidak dibenarkan pengimportannya. Semua
jenis makanan"yang di import akan melalui semakan dokumen, pemeriksaan
konsainmen, dan-mana-mana makanan yang disyaki akan ditahan sehingga diperiksa/dianalisa
fizikal, Kimia, dan mikrorganisma
oleh pihak berkuasa kesihatan. Hanya setelah /pemeriksaan dijalankan dengan
teliti , keputusan akan dibuat, sama ada makanan tersebut clibenarkan untuk pengimportan, ditolak
atau dilupuskan. sek.4 Akta 281.
Disamping penguatkausaan dibawah Akta Makanan 1983 (Akta 281) dan
Peraturan-peraturan makanan 1985 Pihak berkuasa Kesihatan Pintu masuk juga
tertakluk kepada Akta Kawalan Penyakit
Berjangkit 1988 (Akta 342) dan
Peraturan – Peraturan Kesihatan Anatarbangsa (IHR) bagi mengawasi keselamatan
makanan impot ke Negara ini.
2.0.
Tafsiran
Makanan “Tafsiran Makanan”
meliputi setiap barang yang dikilang, dijual atau diberikan gambaran untuk
digunakan sebagai makanan atau minuman untuk kegunaan manusia atau yang masuk
pada atau digunakan dalam campuran, penyediaan, pengawetan apa-apa makanan atau
minuman dan meliputi gula-gula, benda-benda kunyahan dan apa-apa ramuan bagi
makanan, minuman, gula-gula atau benda-benda kunyahan itu. sek.2. Akta 281
“Makanan” termasuklah apa-apa
bahan yang dimakan oleh manusia
atau binatang atau apa-apa bahan
yang digunakan dalam komposisi atau penyediaan mana-mana bahan sedemikian, dan
termasuk juga bahan perisa dan rencahnya, tetapi tidak termasuk dadah (Sek.2.akta
342)-CDC
“Barang” ertinya apa-apa benda tak bernyawa, termasuk makanan dan
dadah dan termasuk kelengkapannya (Sek.2 Akta 342)_CDC
“Jangkitan” ertinya kemasukan agen-agen penyakit berjangkit kedalam
benda-benda bernyawa dan pembiakannya dalam benda-benda bernyawa: (Sek.2 Akta
342)-CDC
“Kecemaran” ertinya wujudnya agen-agen penyakit berjangkit pada
permukaan atau dalam benda-benda tak bernyawa atau bernyawa (Sek.2 Akta
342)-CDC
“Impot” ertinya membawa masuk atau menyebabkan dibawa masuk kedalam Malaysia ikut darat, air atau udara bagi maksud
jualan dari mana-mana tempat luar Malaysia . Akta 281
“Menjual” meliputi menawar, menyimpan, mendedah untuk jualan,
mengirim, mengankut, menyerah atau menyedia untuk jualan atau tukar ganti,
melupuskan untuk apa-apa jua balasan, atau mengirim, mengankut atau menyerahkan
menurut jualan, tukar ganti atau pelupusan itu. sek.2. Akta 281
“Binatang” meliputi apa-apa jua binatang berkaki empat atau burung
samada peliharaan atau sebaliknya, ikan, haiwan reptilian atau serangga, kesemua
atau sebahagiannya digunakan untuk
makanan manusia” sek.2. Akta 281.
“premis” meliputi Bangunan atau khemah setruktur lain, dan apa-apa
kenderaan, pengankutan, vessel atau pesawat udara. Sek.2 akta 281
“Premis Makanan” ertinya premis yang digunakan bagi atau berkaiatan
dengan penyediaa, pengawetan, pembungkusan, penyimpanan, pengiriman, pengedaran
atau penjualan apa-apa makanan, atau pelabelan semula, pemerosesan semula atau
pembaikan semula apa-apa makanan.
2. Objektif
2.1. Objektif kawalan pengimportan
makanan adalah:
2. 1. 1. Untuk
memastikan makanan yang di import adalah sesuai untuk makanan manusia dan bebas
daripada pencemaran clan penipuan.
2. 1. 2. Untuk memastikan tidak berlakunya sebarang
penyakit samada berjangkit atau tidak akibat daripada ”Bawaan Makanan Impot”
2. 1. 3. Untuk
memastikan makanan yang di import mematuhi kehendak perundangan negara ini.
3. Peruntukan
Undang-Undang.
a) Sedia Ada.
i) Akta Makanan 1 983
ii) Peraturan-Peraturan Makanan 1985.
iii) Akta
Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 (Act.342)
iv) Peraturan-Peraturan Pengimpotan dan
Pengeksportan Organisma atau bahan patogenik atau mana-mana bahagiannya
v) Pesticida (codex)
b) Di dalam Proses Kelulusan:
i) Peraturan Makanan Import clan Eksport.
ii) Food Hygiene Regulations. 2009
iii) Codex Antarabangsa
c) Lain-lain Undang-undang /Peraturan Rujukan .
i)
Akta
Kastam 1967.
ii)
Akta
keterangan 1950 akta 56
iii)
kanun
tatacara jenayah (semak 1999) – Akta 593
iv)
Akta
Tafsiran 1948 (semak 1989) Akta 388
v)
Kanun
Keseksaan (semak 1997) akta 574
vi)
Sale & Supply of Good Act 1994
vii)
Consumer Protection Act 1987
viii)
Companies Act 1989
ix)
Limitation Act 1980
x)
Comon Law
4. Prosedur Pengawalan Pengimportan Makanan
( Sila lihat Annex 1)
4. 1. Prosedur
ini meliputi :
a)
Pemberitahuan
makanan yang hendak diimport.
b)
Pemeriksaan
/penyemakan dokumen-dokumen .
c) FOSIM
“Food Safety Information System”
d)
Pemeriksaan
fizikal terhadap makanan.
e)
Pensampelan
makanan.
f)
Pengimportan
dibenarkan/dilarang.
Kebenaran berasaskan pelabelan semula atau proses semula atau membaikpulih
(recon&fioning).
g) Merekod
data-data.
h) "
Food Alert "
4. 1. 1. Pemberitahuan makanan Yang Hendak Di
import
Apabila konsaimen makanan tiba, agen pengimport
akan-Mengemukakan Borang Kastam K I untuk
mengisytiharkan pengimportan tersebut.
Borang Kastam K I
akan didaftar oleh pihak Jabatan Kastam dan diberi nombor rujukan pengimportan.
Borang K I yang mengandungi senarai makanan kemudiannya dirujuk ke bahagian
kesihatan.
4.1.2. Pemeriksaan /Penyemakan Dokumen
Pengimportan.
Pegawai Berkuasa akan menyemak dan memeriksa
dokumen serta perlu merujuk kepada system “FoSIM” dalam membuat keputusan
tentang salah satu langkah berikut yang perlu diambil
Jika Konsainmen Makanan tersebut telah di
daftarkan ke sistem FoSIM maka senarai makanan dalam konsainmen tersebut akan
di pamirkan dalam sistem dan setiap makanan tersebut akan di berikan tahap yang
ditentukan oleh UKKM menerusi sistem FoSIM ini seperti mana berikut:
TERDAPAT 6 TAHAP PEMERIKSAAN
(FoSIM)
a) Tahap
- 1 (Pelepasan Automatik)
b) Tahap
- 2 (Pemeriksaan Maklumat)
c)
Tahap
- 3 (Pemeriksaan Pemonitoran) Pemeriksaan wajib bagi pematuhan Plan Kerja
kebangsaan.
d)
Tahap
- 4 ( Pemeriksaan Surveilan) Wajib dilakukan dan konsaimen dilepaskan setelah
persempelan dijalankan untuk pemantauan.
e)
Tahap
- 5 (tahan Uji dan Lepas) wajib –konsaimen ditahan hanya dilepaskan setelah
keputusan analisa tidak melanggar peraturan.
f)
Tahap
– 6 (Penolakan Automatik / Auto Rejection) Di mana sistem secara automatik
menolak konsaimen produk makanan yang terlibat.
4.1.2. 1. Pengimportan Dibenarkan –
Tahap – 1 & 3 (FoSIM)
Pengimportan makanan akan dibenarkan jika
i) Makanan
tersebut pernah diimport dan tidak pernah melanggar Akta Makanan 1983 dan
Peraturan-Peraturan di bawahnya.
ii) Disertakan dengan sijil kesihatan yang
sah
iii) Makanan
tersebut bukan dari jenis yang diharamkan atau dilarang pengimportannya.
4.1.2.2.Pengimportan Dibenarkan –
Tahap – 4 (FoSIM)
Pengimportan makanan akan dibenarkan jika
i) Makanan
tersebut pernah diimport dan tidak pernah melanggar Akta Makanan 1983 dan
Peraturan-Peraturan di bawahnya.
ii) Disertakan dengan sijil kesihatan yang
sah
iii) Makanan
tersebut bukan dari jenis yang diharamkan atau dilarang pengimportannya.
iv) Pemeriksaan Surveilan wajib dilakukan dan
konsaimen dilepaskan setelah persempelan dijalankan untuk pemantauan. Sek.4
Akta 281
v) Jika keputusan analisa makanan tersebut didapati
melanggar peruntukan dibawah Akta atau petaruran maka tindakan mahkamah akan
diambil keatas pengimpot dan perintah arahan recall akan dikenakan keatas
konsainmen tersebut atau dimusnahkan. Sek. 4(11) Akta 281
4.1.2.3. Makanan Ditahan Untuk
Siasatan – Tahap – 5 FoSIM)
Sek 4(1)(f) Akta 281
Makanan akan ditahan mengikut mana-mana satu
keadaan berikut
i) Makanan yang baru pertama kali
diimport.
ii)
Terdapat
pelanggaran undang-undang pada konsaimen yang sebelummya.
iii)
Makanan
yang disyaki tercemar.
iv) Tidak mempunyai dokumen yang lengkap,
v) Makanan
tersebut termasuk dalam senarai pengawasan. Bagi keadaan di atas ,
sampel makanan akan diambil dan dihantar ke Jabatan Kimia atau Makmal Kawalan
Mutu Makanan.
Selepas mendapat keputusan
analisis ,
§
Sekiranya
makanan tersebut mematuhi piawaian ianya akan dibenarkan untuk diimport.
§
Dalam
keadaan tertentu tindakan Mahkamah terpaksa di ambil keatas pengimport yang
ingkar arahan . Sek.28, 29,25 Akta 281
§
jika
sebaliknya makanan tersebut dilarang pengimportannya atau dimusnahkan. Sek.
4(11) sek 18 Akta 281
4.1.2.3. Penolakan / Pelupusan–Tahap–6(FoSIM)
Sek.13,13A,13B,14,29 Akta 281
Makanan yang didapati tidak sesuai untuk diimport perlu ditolak atau dilupuskan jika ianya
boleh mendatang bahaya kepada negara pengeksport berkenaan. (IHR) reg.22 sek.29(1) Akta 281.
i) Makanan
yang diharamkan atau dilarang pengimportannya.
ii) Makanan
yang disenaraihitamkan.
Keputusan yang dicapai oleh pihak berkuasa
kesihatan perlu dimaklumkan kepada pengimport, Jabatan Kastam dan lain-lain
agensi yang berkaitan.
§
Note Dibawah Akta 281 ini juga memberi
kuasa kepada Pegawai Berkuasa untuk Menyiarkan dalam Akhbar apa-apa sabitan
berkaiatan dengan makananSek.12 Akta 281.
§
Waranti Bertulis Dari Luar Malaysiatidak
tidak menjadi satu pembelaan sek.31 (2)
4.1.3. Memproses Semula / Melabel Semula s.29(4)/
‘Recondidoning’ Makanan Yang Diimport. Sek.29(3) kuasa Pengarah.
Makanan boleh dibenarkan untuk diimport dengan
bersyarat untuk tujuan memproses semula, melabel semula dan 'reconditioning.'
Pengimport dikehendaki membuat
perjanjian dengan pihak berkuasa pintu masuk untuk melabel semula atau
memproses semula.untuk memperbaiki kualiti makanan tersebut atau
'reconditioning' ditempat yang tertentu dan yang bersesuian di dalam jangkamasa
yang ditetapkan. Perkara ini akan dirujuk untuk penyeliaan kepada pegawai
berkuasa di tempat yang merupakan destinasi konsaimen tersebut , untuk
ditentukan tindakan yang selanjutnya.
Pegawai berkuasa
didestinasi konsaimen makanan tersebut hendaklah menghubung kembali pegawai
berkuasa di pintu masuk untuk melaporkan tindakan yang telah diambil.
Jika pengimport tersebut tidak mematuhi perjanjian yang telah
dibuat, ianya akan disenarai hitamkan
dan pengimport ini tidak akan dibenarkan untuk mengimport makanan yang sama
jenis.
4.1.4 Pemeriksaan Fizikal Terhadap Makanan Bah iv
– vi Per.Makanan 1983
Pemeriksaan
fizikal terhadap konsaimen makanan akan dilakukan.dengan tujuan. memastikan pematuhan
terhadap Akta Makanan 1983 dan Peraturan-Peraturan Makanan 1985. Pemeriksaan
tersebut adalah meliputi (sek.4.1.a-g akta 281)
i) Pemeriksaan
label 3336
ii) Perneriksaan pembungkusan
iii) Pemeriksaan organoleptik
iv) Pemeriksaan
pencemaran / bahan asing
v) Pemeriksaan
pengadukan atau penipuan ekonomi.
4.1.4.1 Ikan dan Hasil Ikan. Per 156- Per.Makanan
1983
Antara cifi-ciri yang perlu ada pada
ikan yang segar ialah ikan itu mempunyai permukaan yang bersinar, mata yang
jernih dan tertonjol. Di selaputi dengan lendir yang sama rata dan lutsinar. Insang yang cerah
dan. tanpa lendir. Baunya seakan-akan rumput laut dan isinya masih tegang dan
keras.
4.1.4.2 Buah-buahan per225- Per.Makanan 1983
Kebanyakan buah-buahan yang diimport ialah buah
durian, buah mata Icucing, buah limau, buah anggor, mangga dan lain-lain lagi.
Perneriksaan dibuat dengan melihat pada kulit dan isinya. Contohnya jika pida
buah durian perneriksaan dibuat untuk memastikan tiada kesan racun serangga
yang tinggal dan juga buah tersebut tidak merekah atau pun terdapat kesan-kesan
' infestation' pada kulitnya. Sampel juga perlu diambil untuk dipastikan tidak
terdapat residu racun perosak dan. sampel ini dihantar ke Jabitan Kirnia.
4.1.4.3 Sayur-Sayuran. Per 209- Per.Makanan 1983
Terdapat beberapajenis sayur-sayuran yang diimport
iaitu daun kailan, asparagus, sawi, lobak putih, kacang panjang, cili, jagung
sayur, kobis dan juga bawang merah. Disamping untuk melihat kualiti
sayursayuran tersebut, pemeriksaan juga dijalankan untuk memastikan tiada
jangkitan serangga, kulat atau ulat. Keutamaan adalah
untuk memastikan sisabaki residu racun makhluk perosak dan juga. ujian
kajilcurnan tidak mendatangkan penyakit kepada pengguna.
4.1.4.4 Makanan Dalam Tin.-
Perneriksaan Makanan dalam tin meliputi aspek
pelabelan, pembungkusan dan juga mengenai kerosakan makanan yang ada seperti:
Flipper: Pada satu pangkal tin mengelembung sedikit
danjika ditekan dengan ibu jari tin itu akan balik kepada keadaan asal.
'Flipper'ini adalah disebabkan oleh kekurangan hampa gas. (vakum)
Springer: Satu hujung
tin mengelembung dan jika ditekan penghujung tin yang satu lagi akan
mengelembung pula. Ketukan atau kernek pada badan tin juga boleh menyebabkan
berlakunya ‘springer’.
Swell: Kedua-dua hujung tin mengelembung. Jika
ianya 'soft swell’maka jika ditekan ianya boleh turun tetapi jika ianya 'hard
swell' penghujung tin tidak akan turun jika ditekan.
4.1.5. Penerimaan /Penolakan. Sek.29(1) Akta 281
Berdasarkan kepada hasil pemeriksaan dan
pensampelan, pegawai berkuasa di pintu masuk akan mengambil salah satu tindakan
berikut:
i)
Membenarkan pengimportan sekiranya makanan yang
diperiksa didapati memuaskan.
ii) Makanan ditahan untuk
siasatan lanjut.
iii) Makanan ditolak sekiranya terdapat pelanggaran Akta Makanan
1983 dan Peraturan-Peraturan Makanan 1985 dengan memberi penekanan terhadap
keselamatan dan kualiti.
4.1.5.1 Prosedur Mengendalikan Produk Yang Ditolak
i) Makanan dihantar kembali ke negara asal sekiranya tidak terdapat
tanda-tanda bahaya kepada nyawa manusia.
Kos terlibat hendaklah dibiayai oleh pengimport.
ii) Makanan dimusnahkan sekiranya terdapat bukti-bukti bahaya terhadap
kesihatan manusia seperti makanan berkaling yang kembung dan bocor,
pembungkusan yang koyak, pembungkusan yang digigit tikus, buah-buahan yang
busuk dan berkulat, kekacang yang busuk, berkulat atau makanan yang dirosakan
oleh tikus atau serangga. Kos memusnahkan makanan tersebut adalah menjadi
tanggungjawab pengimport. Sek.4(8) akta 281
iii) Memproses semula/melabel semula 'reconditioning' makanan yang
diimport di mana perfnohonan perlu dibuat oleh pengimport kepada Pengarah
Kesihatan. Prosedur mengenainya adalah seperti di Annex 4. Sek
4.1.6. Pengambilan
Contoh Makanan.
Terdapat dua jenis sampel makanan iaitu dari sampel objektif dan sampel selektif Sampel objektif ialah
sampel yang diambil semasa menjalankan aktiviti biasa atau rutin untuk tujuan
pengawasan. Manakala sampel selektif pula dilakukan apabila Pegawai Berkuasa
mendapati makanan tersebut adalah tidak metnuaskan atau telah dicemari sesuatu
bahan. Ini dilakukan untuk memastikan keadaan sebenar makanan tersebut.
Bagi sampel objektif, cara
pensampelannya adalah secara informal
manakala bagi sampel selektif pula adalah secara
formal dan konsaimen yang berkenaaan ditahan untuk siasatan lanjut untuk
tindakan perundangan yang perlu.
Penganalisaan sampel pula adalah terbahagi kepada tiga jenis iaitu :
Pemeriksaan Fizikal: Untuk memeriksa label, berat,
bungkusan dan juga pemeriksaan organoleptik.
Penganalisaan Kimia: Untuk memastikan pematuhan kehendak-
kehendak piawaian yang berkaitan.
Contohnya dari segi pencemaran logam, sisa baki
racun serangga, penipuan ekonomi dan lain-lain.
Penganalisaan Kajikuman: Untuk memastikan makanan yang
diimport tidak mengandungi kuman yang merbahaya dan juga jika masih ada kuman
masih di bawah paras yang dibenarkan
Kuantiti
sampel Yang diperlukan untuk penganalisaan adalah seperti berikut:
Sampel
|
Penganalisaan
|
Sisabaki Racun
|
Penganalisaan
|
|
KiMa
|
Makhluk Perosak
|
Kajikurnan
|
Sayur
dan Hasil
|
250 gm.
|
500grn.
|
250 gm.
|
Sayur
|
|
|
|
Buah
dan Hasil
|
250 gm.
|
500 gm.
|
250 gm.
|
Buah
|
|
|
|
Ikan
dan Hasil
|
250 gm.
|
500 gm.
|
250 grn.
|
Ikan.
|
|
|
|
Bijirin
|
250 gm.
|
500 gm.
|
250 gra.
|
Makanan
Dalarn
|
I tin
|
500 gm
|
250 gm,
|
Tin(Perpejal)
|
|
|
|
Makanan
Dalarn
|
I tin.
|
I tin
|
250 ral.
|
Tin
(Cecair)
|
|
|
|
4.1.7. Rekod
Makanan Import
Rekod‑rekod
mengenai maklumat setnuajenis makanan yang dimport hendaklah diselenggarakan di
pintu masuk. Maklumat‑maklumat yang di perlukan adalah seperti
berikut:
a) No.Siri.
b) Tarikh Pendaftaran.
C) No. Pendaftaran
Borang K 1.
d) Jenis Kenderaan dan No.
Pendaftaran.
e) No. Kontena & No. Seal
f) Jenis Makanan.
g) Narna Sebenar makanan.
h) Kuantiti mengikut jumlah.
i) Kuantiti mengikut berat.
j) Negara Asal.
k) No.Rujukan Sampel.
1) Bahagian Yang di Sampel.
rn) Tarikh dan tempat
Persampelan.
n) Tarikh Sampel Dihantar ke
Makmal.
0) Tarikh Menerima Keputusan Analisis.
p) Keputusan : Negatif
/Positif
q) No. Rujukan Surat
"undertaking"
r) Narna dan Alarnat
Pengimport.
4.1.8. "Food
Import Alert"
lanya merupakan satu proses pernberitahuan yang cepat setelah kemasukan sesuatu
makanan dikesan dan didapati /disyaki merbahaya kepada kesihatan manusia atau
pun makanan yang tidak mematuhi piawaian dan memerlukan tindakan segera.
Maklumat terperinci mengenai makanan yang disyaki
itu serta langkahlangkah yang diambil untuk mengatasi masalah mestilah
diberitahu kepada BKMM Kementerian Kesihatan Malaysia dengan segera melalui
telefon atau telefax dan akan diikuti secara bertulis.
Pihak BKMM akan mengambil tindakan selanjutnya
dengan memberitahu langkah-langkah yang patut diambil kepada. lain-lain pintu
masuk*yang terdapat di negara ini.
4.1.9. Borang-Borang Yang Digunakan untuk Import
Makanan.
i) 'Declaration
of Goods Imported' (Custom K- I form)-Appendix 2
ii)
'Undertaking Not To Open or Disposes Imported
Food' (Import 1)
iii)
'Undertaking of Food Moving in Transit Through Malaysia
(Import 2)
iv) 'Notice
of Food Samples Taken' (Import 3)
v) 'Notice
of Rejection/Seizure of Imported Food' (Import 4)
vi) 'Notice
of Release of Imported Food' (Import 5)
vii) 'Notification of
Imported Food For Purpose of Reprocessing, reconditioning or Relabeling'
(Import 6)
5. Prosedur
Prosedur Pengimportan Makanan.
5.1 Pegawai
Berkuasa menerima borang pengakuan pengimportan makanan 'Borang Kastam K
I"
5.2 Pegawai Berkuasa Menyemak dan mendaftarkan borang pengimportan
makanan ke dalam. buku pendaftaran makanan KMM 102.
5.3 Pegawai Berkuasa membuat pemeriksaan ke atas konsaimen yang
berkenaan.
• Pemeriksaan fizikal
• Pembungkusan
• Kesegaran makanan
• Kebersihan makanan.
5.4 Pegawai Berk‑uasa mengambil contoh makanan.
5.5 Mengemukakan borang 'Notis pengambilan sample' Borang Import 3
dan serahkan satu salinan kepada agen clan rekodkan ke dalam KNIM 202 A.
5.6 Konsaimen dilepaskan dengan menurunkan cop "Telah
Diperiksa dan dilepaskan" dibelakang Borang Kastam I dan serahkan satu
salinan kepada agen pengimport.
5.7 Pegawai Berkuasa menghantar
contoh makanan untuk analisis.
5.8 Pegawai Berkuasa menerima
keputusan
Negatif : Rekod.
Positif : Pihak Pengimport
akan diberi amaran untuk dipatuhi bagi konsaimen yang akan datang. Tindakan halangan impot ke Malaysia akan di kuatkuasakan & Tindakan Mahkamah akan di ambil bagi pengimpot yang ingkar
6.0 Prosedur Pengimportan Makanan Yang Disyaki
Bercanggah Dengan Peraturan‑Peraturan Makanan 1985.
6.1 Pegawai Berkuasa menerima, borang pengistiharan makanan daripada
agen dan mendaftarkan ke dalam buku.
6.2 Pegawai Berkuasa memberitahu agen bahawa makan'an yang
berkenaan disyaki bercanggah dengan peraturan dan akan dilak sehingga keputusan
analisis diterima.
6.3 Mengambil contoh makanan terhadap, konsaimen yang berkenaan
untuk dihantar ke Jabatan Kimia bagi tujuan penganalisaan.
6.4 Mengemukakan borang 'Notis pengambilan sampel' Borang Import 3
dan serahkan kepada agen dan rekodkan ke dalam. KMM 202 A.
6.5 Membuat pedanjian dengan agen/pengimport bahawa pihak pengimport
tidak akan membuka makanan yang telah dilak . Gunakan borang Import 1.
6.6 Melakkan konsaimen tersebut selepas pihak kastam menjalani
tindakan mereka.
6.7 Sekiranya pihak pengimport memohon supaya konsaimen yang dilak
dibawa ke satu destinasi maka satu salinan perjanjian tersebut dihantar melalui
pemandu kenderaan agen. tersebut untuk diserahkan kepada pegawai berkuasa
didistinasi tersebut. (Pegawai Berkuasa B).
6.8 Pegawai Berk‑uasa di pintu masuk menghubungi Pegawai Berkuasa
B mengenai tindakan yang sedang diambil melalui talipon/fax.
6.9 Merekodkan tindakan ini di
dalam buku .
6.10 Menghantar contoh makanan tersebut ke Jabatan Kimia untuk
dianalisis. Sekiranya keputusan didapati mematuhi konsaimen tersebut akan
dilepaskan Tegawai Berkuasa B akan dimaklumkan untuk membuka lak rasmi yang
dikenakan terhadap konsaimen tersebut. Sebaliknya jika keputusan analisis
menunjukan pelanggaran, konsaimen tersebut akan dihantar balik ke Negara asal
atau sekiranya mendapat persetujuan pihak pengimport, makanan tersebut
dimusnahkan.
7. Prosedur
Bagi Makanan Yang Dilarang Dfirnport.
Dalam keadaan tertentu sesuatu makanan tertentu yang mana telah di kesan
dan terbukti boleh membahayakan dan memudaratkan kesihatan manusia didalam
negara ini maka makanan tersebut akan diistiharkan (wartakan) sebagai makanan
yang dilarang impot masuk ke Negara ini, contoh kes-kes pencemaran susu dengan bahan ”melamine” dari
negara China baru-baru ini. Maka tindakan di pintu masuk adalah seperti
berikut:-
I . Pegawai
Berkuasa menerima borang pengistiharan makanan daripada pengimport/agen.melalui
borang Kastam K 1.
2. Pegawai
Berkuasa menyemak dan meneliti dokumen‑dokumen tersebut dan mengenalpasti
makanan yang bercanggah dengan Akta dan Peraturan.
3. Pegawai
Berkuasa memberitahu agen/pengimport mengenai sebab‑sebab penghalangan
pengimportan makanan tersebut . Dibahagian belakang borang Kastam I akan
diperturunkan cop " Pengimportan Di larang ".
4. Pegawai Berkuasa akan menyediakan
"Notice of Rejection" iaitu borang 'Import 4 dalam 3 salinan. Satu salinan diberikan kepada agen/pengimport, satu salinan kepada Pejabat
Kesihatan daerah dan satu salinan untuk simpanan di pintu masuk.
5. Pegawai
Berkuasa akan memaklurnkan kepada Jabatan Kastam mengenai tindakan yang diambil
dan seterusnya mengarahkan konsaimen tersebut dihantar semula kenegara asalnya.
6. Pegawai
Berkuasa hendaklah dengan segera memaklumkan kepada semua Pegawai Berkuasa di
pintu masuk yang lain yang berhampiran mengenai tindakan yang telah diambil.
8. Prosedur
Pengambilan Contoh Makanan Yang Dfirnport
1. Pegawai
Berkuasa menerima pengistiharan pengimportan makanan melalui borang Kastam K 1.
2. Pegawai Berkuasamenyemak dan
meneliti dokumen‑dokumen dan seterusnya menjalankan perneriksaan fizikal
terhadap konsaimen tersebut.
3. Pegawai
Berkuasa memberitahu agen/pengimport untuk mengambil contob bagi tujuan
analisis.
4. Pegawai
Berkuasa kemudiannya akan memilih daripada mana‑mana. bahagian dan mengambil
sebanyak 2 contoh daripada satu konsaimen.
5. Pegawai
Berkuasa. menyediakan dua salinan " Notice sample taken" atau borang
'Import 3'.Satu salinan untuk diserahkan kepada agen/pengimport dan satu
salinan untuk disimpan di pintu masuk.
6. Pegawai
Berkuasa merekodkan percontohan ini didalam borang KMM 102. Maklumat yang
direkodkan adalah seperti berikut
a) Nombor siri
b) Tarikh contoh diambil
c) Tarikh contoh dihantar
d) Nombor rujukan contoh
e) Jenis contoh
f) Jenis makanan
g) Cap
h) Nama dan alamat pengimport.
i) Jenis analisis.
7. Setiap contoh hendaklah dilabelkan dengan label resni yang
mengandungi maklumat maklumat berikut.
a) Nombor rujukan
b) Nama sampel
c) Tafikh.
8. Pegawai Berkuasa menyediakan
borang pern~ntaan analisis didalam 3 salinan.Dua salinan ke Jabatan Kimia dan
satu salinan disimpan dipejabat. Maklumat yang perlu diisikan adalah seperti
befikut
a) No.rujukan pejabat.
b) No. rujukan sampel
c) Jenis sampel
d) Tarikh sampel diambil
e) Jenis analisa
diperlukan.
9. Pegawai Berkuasa kemudiannya menghantar sampel ke Jabatan Kimia.
Import
1
UNDERTAKING NOT TO OPEN OR DISPOSED
IMPORTED FOOD
(To
be submitted in 3 copies)
_____________________________
_____________________________
_____________________________
I hereby undertake that on being
permitted to removed the following food from
_____________________________________________________________________
To
_____________________________________________________________________
The said food will not be opened
or otherwise disposed of any manner, until permission has been obtained in
writing from: ___________________________________________
Particular Food
1. Import Declaration Number:
__________________________________________
2. Item No.
__________________________________________________________
3. Description of Food :
________________________________________________
4. Quantity & Kind of Packages :
________________________________________
5. Marks and Nos :
____________________________________________________
6. Gross Weight :
_____________________________________________________
7. Country of Origin :
__________________________________________________
8. Date of Arrival :
____________________________________________________
9. Conveyance :
______________________________________________________
Signature of Importer
: ________________________
Date :
___________________ Tel :
______________________
Note
: Section 4 (12) of the Food Act 1983
states that “ any person who removes, alter or interferes in any way with any
food seized or sealed under this Act without the authority of an Authorised
Officers, commits an offence and is liable on conviction to imprisonment for a
term not exceeding one year or to a fine or both.
Import
2
Affice Ref
No.: ___________________________
UNDERTAKING FOR FOOD MOVING IN TRANSIT
The Authorised Officer
___________________________
___________________________
(Authorised Officer of Entry
Point)
I hereby declare that the
following food consignment moving in
transit at
____________________________________________ via
_________________
(final destination)
________________________________________________________________________
(Place of exit)
and the said consignment will not
be opened or disposed off in any manner whilst in transit.
Particulars of Food Consignment
1. Description of Food:
________________________________________________
2. Quantity & Kind of Packages :
________________________________________
3. Marks & Nos.on Packages :
__________________________________________
4. Gross Weight:
_____________________________________________________
5. Country of Origin:
__________________________________________________
6. Date of Arrival :
___________________________________________________
7. Date of Departure :
_________________________________________________
8. Particulars of Conveyance (Departure)
: _________________________________
Particulars Signature :
_______________________________
Of Importer
Name:
___________________________________
I/C
No.: __________________________________
Business:
_________________________________
Address _________________________________
Tel.No.
: __________________________________
Date
: _____________________________________
(FOR OFFICIAL USE ONLY)
__________________________
__________________________
Permission
granted to the above request.The consignment has been duly sealed and released
for your further action.
Sign. Of Authorised Officer: ____________________________________________
Name & Designnation : ____________________________________________
Address : _____________________________________________
Date : ______________________________________________
(From Authorised Officer at Entry Point to Authorised Officer
at the place of Final Destination of Imported Food) ).
________________________________________________________________________
_________________________________
_________________________________
Received the above mentioned consignment in good order on
______________________
Action Taken:
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
Sign. Of Authorised Officer: ____________________________________________
Name & Designation: ____________________________________________
Address : _____________________________________________
Date : ______________________________________________
(From Authorised Officer at Final Destination to Authorised
Officer at Entry Point)
Import 3
NOTICE OF SAMPLES TAKEN
________________________________________________________________________
Description of No.of Size per Date Sample Taken
Food Samples
Sample
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
Signature :
_____________________________
Name :
_____________________________
Designation of Authorised Officer : _____________________________
Date :
_____________________________
Import 4.
NOTICE OF *REJECTION / SEIZURE OF IMPORTED FOOD
_______________________________
_______________________________
_______________________________
You are hereby notified that the following food
consignment imported by you has been
*seized / rejected / ordered to
_______________________________________________
________________________________________________
Particulars of Food
I Import
Declaration Number : ____________________________________
2. Item
No. : ____________________________________
3. Description
of Food : ____________________________________
4. Quantity
& Kind of Packages : ____________________________________
5. Marks
& Nos. : ____________________________________
6. Gross
Weight : ____________________________________
7. Country
of Origin : ____________________________________
8. Date
of Arrival : ____________________________________
9. Conveyance : ____________________________________
Signature : __________________________
Name. : _____________________________
Designation of
_________________________
Authorised
Officer :
Date : _______________________________
(Any food seized shall be dealt with as provided for under
subsection 7,8,9,10,11,13 and 14 of section 4 of the Food Act 1983).
* Delete whichever is not
relevant
Import 5
NOTICE OF RELEASE OF IMPORTED FOOD
You are hereby notified that the
following food consignments belonging to you is hereby released.
Particulars of Food
I . Import
Declaration Number: __________________________________________
2. Item No. : __________________________________________
3. Description
of Food: __________________________________________
4. Quantity
& Kind of
Packages: __________________________________________
5. Marks &
Nos.: __________________________________________
6. Gross
Weight: __________________________________________
7. Country of
Origin: __________________________________________
8. Date of
Arrival : __________________________________________
9. Conveyance :
__________________________________________
Signature of Authorised Officer: __________________________________________
Name of Authorised Officer: __________________________________________
Designation of Authorised Officer: __________________________________________
Date : __________________________________________
Import 6.
Office Ref No.: _______________________
APPLICATION FOR IMPORTATION OF FOOD FOR
PURPOSE OF RELABELING,REPROCESSING OR RECONDITIONING
Director of Health Services,
Ministry of Health.
I
_______________________________ I/C
No. ___________________
Hereby apply for permission to
import the following food for purposes of relabeling/ Reconditioning /
reprocessing:
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
I hereby declare that I will
adhere to all the provisions of Section 29 of The Food Act 1983.
The above food will be relabeled /reprocessed /reconditioned
at: ____________________
________________________________________________________________________
Within 3 months of its
importation. The methods of relabeling/reprocessing reconditioning is herewith
attached.
Particulars } Signature : _______________________________
Of Importer }
} Name: _______________________________
}
} I/C No. : _______________________________
}
} Business ________________________________
} Address
}
} Tel. No. : ________________________________
Date
c.c. District Health Officer
District Health Office.
Penjelasan Bagi Maklumat di Annex 1.
(1)
|
Pengimport
/agen mengistiharkan
|
(6d)
|
Keputusan
tidak mematuhi- 'Notis
|
|
kemasukan
konsaimen kepada
|
|
Penolakan'
akan dikeluarkan.
|
|
Jabatan Kastam melalui Borang K I
|
|
|
(2)
|
Jabatan
Kesihatan dirujuk mengenai
|
(6e)
|
Sekiranya
semasa perneriksaan
|
|
konsaimen
makanan melalui Borang
|
|
fisikal
didapati makanan tercemar
|
|
Kastam
K 1.
|
|
atau
rosak konsaimen tersebut akan
|
|
|
|
ditolak.
|
(3)
|
Jabatan
Kesihatan menyemak
|
(7a)
|
Pengimport
akan diberi pilihan
|
|
dok-umen
dan membuat keputusan
|
|
samada
memusnahkan makanan
|
|
samaada
akan membuat pemeriksaan
|
|
tersebut
atau debases bank kenegara
|
|
fisikal
/ mengambi sampel.
|
|
asal.
|
(4a)
|
Jika persampelan tidak perlu diambil
|
(7b)
|
Didalam
keadaan yang tertentu
|
|
konsaimen
akan dilepaskan.
|
|
pengimport
agen boleh memohon
|
|
|
|
supaya
makanan dilabel
|
|
|
|
semula/diperoses
semula atau
|
|
|
|
'reconditioning'
|
(4b)
|
Persampelan
perlu dibuat berdasarkan
|
(7c)
|
Jabatan
Kesihatan ' mengeluarkan
|
|
|
|
notis
pernusnahan makanan.
|
|
-
Rekod pelanggaran dimasa lalu
|
|
|
|
-
Keutamaan KKM.
|
|
|
|
-
Jenis Produk.
|
|
|
(4c)
|
Jabatan
Kesihatan membuat keputusan
|
(8a)
|
Kementerian
Kesihatan akan
|
|
untuk
menjalankan pemeriksaan
|
|
meneliti
permohonan untuk proses
|
|
fisikal
Tengimport /agen perlu
|
|
semula/label
semula atau
|
|
membawa
konsaimen ketempat yang
|
|
reconditioning'
Tengimport akan
|
|
sesuai.
|
|
dimaklurnkan
mengenai keputusan.
|
(5a)
|
Jabatan
Kesihatan akan mengeluarkan
|
(8b)
|
Sekiranya
permohonan tidak
|
|
notis pelepasan jika sampel yang
|
|
diluluskan
'notis penolakan 'akan
|
|
diambil
adalah untuk tujuan
|
|
dikeluarkan
kepada pengimport.
|
|
pernantauan.
|
|
|
(5b)
|
Sekiranya makanan tersebut ada rekod
|
(9)
|
Setelah
keja-keda melabel semula
|
|
pelanggaran dimasa lalu atau makanan
|
|
/proses
semula Preconditioning'
|
|
tersebut
menjadi keutamaa KKM
|
|
selesai
dilaksanakan pengimport /
|
|
makanan tersebut akan ditahan untuk
|
|
agen
hendaklah memaklumkan
|
|
siasatan
lanjut.
|
|
kepada
Kementerian Kesihatan.
|
(6a)
|
Jika keputusan mematuhi tidak ada
|
(10)
|
Kementerian
Kesihatan akan
|
|
tindakan
yang diambil
|
|
menjalankan
perneriksaan dan
|
|
|
|
sampel akan diambil untuk tujuan
|
|
|
|
analisis.
|
(6b)
|
Jika
keputusan tidak
|
(I
I a)
|
Jika
keputusan tidak mematuhi
|
|
mematuhi,pengimport
akan diberitahu
|
|
Kementerian
Kesihatan akan
|
|
tentang tindakan yang akan diambil.
|
|
keluarkan
'Notis Penolakan.
|
(6c)
|
Jika
keputusan mematuhi
|
(I
lb)
|
Jika
keputusan mematuhi
|
|
Kementerian
Kesihatan akan
|
|
Kementerian
Kesihatan akan
|
|
keluarkan
'Notis Pelepasan'.
|
|
keluarkan
'Notis Pelepasan'. -j
|
MANUAL PROSEDUR KERJA
BAGI INSPEKTOR KESHIATAN
DI PELABURAN DAN LAPANGAN
TERBANG
1. Tajuk
Manual Prosedur Kerja Kawalan Makanan Import melalui
Pintu. Masuk Pelabuhan dan Lapangan Terbang.
2. Pendahuluan
Setiap
tahun berbagai jenis makanan diimport ke negara ini. Pada tahun 1995, Malaysia'
mengimport lebih kurang 21 juta ton metrik bahan makanan bernilal RM 7.5
bilion. Pengimportan rmkanan ke negara ini adalah melalui 34 pintu-pintu masuk.
laitu pelabuhan - laut (17 buah), darat (9 buah) dan lapangan terbang (8 buah).
Pengawasan aspek keselamatan makanan import ke negara ini, dijalankan di
pintu-pintu masuk dengan membuat semakan manifest, pemeriksaan fizikal dan
anallsis makanan melalui pensampelan. Pada tahun 1995 sebanyak 638 (2%)
daripada 31,438 sampel didapati melanggar Akta Makanan 1983 dan
Peraturan-Peraturan Makanan 1985.
Makanan import yang melanggar undang-undang negara ini atau makanan yang
menimbulkan implikasl kesihatan kepada orang ramai tidak dibenarkan masuk.
Makamn yang dikategorikan sebagai tidak disyaki akan dilepaskan dan
dibemrkan masuk ke negara ini. Bagaimarm pun lebih kurang dua puluh peratus
daripada makanan yang tidak disyaki~ dibuat pemeriksaan peniantauan. Bagi
makamn yang dikategorikan sebagal disyaki atau disenaraihitamkan, makanan
tersebut akan ditahan untuk pemeriksaan rapi (seratus peratus).
Makanan tersebut akan ditahan dan hanya dilepaskan setelah keputusan
analisis mematuhi Peraturan-Peraturan Makanan 1985 dan Akta Makanan 1983.
Sekiranya keputusan amlisis menunjukkan ianya tidak mematuhi peruntukan
undang-undang di atas, tindakan sewajarnya akan diambil mengikut kesalahan,
samada makanan tersebut dibenarkan masuk dengan pengawasan pihak berkuasa
kesihatan untuk pelabelan semula, diproses atau direkondisi atau dimusnah,
ditolak iaitu tidak dibenarkan masuk.
3. Objektif Umum
Untuk
memastikan makanan yang diimport ke negara mii dalam keadaan selamat, mencapal
tahap piawaian dan kehendak-kehendak undang-undang yang dikuatkuasakan di
negara lni~ iaitu Akta Makanan 1983 dan Peraturan-Peraturan NUkanan 1985.
4. Objektif khas
1). Mengadakan satu proses kerja yang seragam untuk mengendali
serta mengawasi makanan yang damport ke negara ini melalui pintu-pintu masuk
iaitu pelabuhan dan lapangan terbang.
11). Untuk mempastikan supaya liputan pengawasan rapi ke atas
makanan import secara sistematik dan menyeluruh.
5. Senarai Undang-Undang dan
Peraturan untuk dikuatkuasakan:
1) Akta Nfakanan 1983
ii) Peraturan-Peraturan
Nhkanan 1985
iii) Peraturan Kawalan Hasi]
Tembakau 1993
iv) Akta Pencegahan dan
Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988
v) 'Sabah Public Health Ordinance 1969'
v) 'Sarawak Public Health Ordinance 19 70'
6. Undang-undang Dalam Proses Kelulusan
1) Peraturan Makanan Import dan Export
ii) 'Food Hygiene Regulations'
iii) Peraturan Pencegahan dan Pengawalm Penyakit Berjangkit -
Kapal
iv) Peraturan Pencegahan dan
Pengawalan Penyakit Berjangkit - Pesawat Udara
7. Garis Panduan
i) 'Code of Ethicsfor Intemational Trade in Food (1985)
(CodexAlimenterlus Commission)'
ii) 'International Health Regulation 1969'
iii) 'Food Sanitation
Regulation'
8. Akta Jabatan/Agensi lain
yang berkaitan
1)
Akta Kastam 1967
Lampiran 1
9. Senarai Pelabuhan
(Laut)
1. Pelabuhan Klang, Selangor.
2. Pelabuhan Pasir Gudang, Johor.
3. Pelabuhan Pulau Pinang
4. Pelabuhan Kuantan, Pahang.
5. Pelabuhan Melaka.
6. Pelabuhan Telok Ewa, Langkawi,
Kedah.
7. Pelabuhan Kuala Perlis, Perlis.
8. Pelabuhan Kota Kinabalu, Sabah.
9. Pelabuhan Tawau, Sabah.
10. Pelabuhan Labuan, Sabah.
11. Pelabuhan Sandakan, Sabah.
12. Pelabuhan Lahad Datu, Sabah
13. Pelabuhan Kuching, Sarawak.
14. Pelabuhan Sibu, Sarawak.
15. Pelabuhan Miri, Sarawak.
16. Pelabuhan Sarikel, sarawak.
17. Pelabuhan Bintulu, Sarawak.
10. Senarai Lapangan Terbang
I. Lapangan Terbang Antarabangsa
Subang, Selangor.
2. Lapangan Terbang Antarabangsa
KLIA, Selangor.
3. Lapangan Terbang Bayan Lepas,
Pulau Pinang.
4. Lapangan Terbang Kota Kinabalu,
Sabah.
5. Lapangan Terbang Tawau, Sabah
6. Lapangan Terbang Lahad Datu.
7. Lapangan Terbang, Kuching,
Sarawak.
8. Lapangan Terbang Langkawi, Kedah
11. Senarai Pelabuhan Darat
I . Tambak Johor, Johor.
2. Tanjung Pagar, Johor.
3. Jambatan Sultan Abu Bakar,
Tanjung Kupang, Johor.
4. Padang Besar, Perlis.
5. Bukit Kayu Hitarn, Kedah.
6. Rantau Panjang, Kelantan.
7. Pengkalan Kubur, Kelantan.
8. Pengkalan Hulu Grik, Perak.
9. Tebedu, Sarawak.
No comments:
Post a Comment