Tuesday, 11 November 2014

Prosedure Pengimpotan Makanan di Malaysia

                                KAWALAN MAKANAN

               IMPORT MELALUI DARAT



1.         Pendahuluan

Pengawasan keselamatan makanan import ke negara ini dijalankan di pintu-pintu masuk iaitu melalui darat, laut(pelabuhan) dan udara (lapangan terbang). Makanan yang tidak mematuhi keperluan undang-undang negara ini atau makanan yang menimbulkan implikasi kesihatan (penyakit) kepada orang ramai tidak dibenarkan pengimportannya. Semua jenis makanan"yang di import akan melalui semakan dokumen, pemeriksaan konsainmen, dan-mana-mana makanan yang disyaki akan ditahan sehingga diperiksa/dianalisa fizikal, Kimia, dan mikrorganisma oleh pihak berkuasa kesihatan. Hanya setelah /pemeriksaan dijalankan dengan teliti , keputusan akan dibuat, sama ada makanan tersebut clibenarkan untuk pengimportan, ditolak atau dilupuskan. sek.4 Akta 281.
Disamping penguatkausaan dibawah Akta Makanan 1983 (Akta 281) dan Peraturan-peraturan makanan 1985 Pihak berkuasa Kesihatan Pintu masuk juga tertakluk kepada Akta Kawalan Penyakit Berjangkit 1988 (Akta 342)  dan Peraturan – Peraturan Kesihatan Anatarbangsa (IHR) bagi mengawasi keselamatan makanan impot ke Negara ini.

2.0.            Tafsiran

Makanan “Tafsiran Makanan” meliputi setiap barang yang dikilang, dijual atau diberikan gambaran untuk digunakan sebagai makanan atau minuman untuk kegunaan manusia atau yang masuk pada atau digunakan dalam campuran, penyediaan, pengawetan apa-apa makanan atau minuman dan meliputi gula-gula, benda-benda kunyahan dan apa-apa ramuan bagi makanan, minuman, gula-gula atau benda-benda kunyahan itu. sek.2. Akta 281

“Makanan” termasuklah apa-apa bahan yang dimakan oleh manusia atau binatang atau apa-apa bahan yang digunakan dalam komposisi atau penyediaan mana-mana bahan sedemikian, dan termasuk juga bahan perisa dan rencahnya, tetapi tidak termasuk dadah (Sek.2.akta 342)-CDC

“Barang” ertinya apa-apa benda tak bernyawa, termasuk makanan dan dadah dan termasuk kelengkapannya (Sek.2 Akta 342)_CDC

Jangkitan” ertinya kemasukan agen-agen penyakit berjangkit kedalam benda-benda bernyawa dan pembiakannya dalam benda-benda bernyawa: (Sek.2 Akta 342)-CDC

Kecemaran” ertinya wujudnya agen-agen penyakit berjangkit pada permukaan atau dalam benda-benda tak bernyawa atau bernyawa (Sek.2 Akta 342)-CDC

Impot” ertinya membawa masuk atau menyebabkan dibawa masuk kedalam Malaysia ikut darat, air atau udara bagi maksud jualan dari mana-mana tempat luar Malaysia. Akta 281

Menjual” meliputi menawar, menyimpan, mendedah untuk jualan, mengirim, mengankut, menyerah atau menyedia untuk jualan atau tukar ganti, melupuskan untuk apa-apa jua balasan, atau mengirim, mengankut atau menyerahkan menurut jualan, tukar ganti atau pelupusan itu. sek.2. Akta 281

Binatang” meliputi apa-apa jua binatang berkaki empat atau burung samada peliharaan atau sebaliknya, ikan, haiwan reptilian atau serangga, kesemua atau sebahagiannya digunakan untuk makanan manusia” sek.2. Akta 281.

premis” meliputi Bangunan atau khemah setruktur lain, dan apa-apa kenderaan, pengankutan, vessel atau pesawat udara. Sek.2 akta 281

Premis Makanan” ertinya premis yang digunakan bagi atau berkaiatan dengan penyediaa, pengawetan, pembungkusan, penyimpanan, pengiriman, pengedaran atau penjualan apa-apa makanan, atau pelabelan semula, pemerosesan semula atau pembaikan semula apa-apa makanan.

2.         Objektif

2.1.      Objektif kawalan pengimportan makanan adalah:

2. 1. 1. Untuk memastikan makanan yang di import adalah sesuai untuk makanan manusia dan bebas daripada pencemaran clan penipuan.
2. 1. 2. Untuk memastikan tidak berlakunya sebarang penyakit samada berjangkit atau tidak akibat daripada ”Bawaan Makanan Impot”
2. 1. 3. Untuk memastikan makanan yang di import mematuhi kehendak perundangan negara ini.

3.         Peruntukan Undang-Undang.

a) Sedia Ada.
i) Akta Makanan 1 983
ii) Peraturan-Peraturan Makanan 1985.
iii) Akta  Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 (Act.342)
iv) Peraturan-Peraturan Pengimpotan dan Pengeksportan Organisma atau bahan patogenik atau mana-mana bahagiannya
v) Pesticida (codex)

b) Di dalam Proses Kelulusan:
i) Peraturan Makanan Import clan Eksport.
ii) Food Hygiene Regulations. 2009
iii) Codex Antarabangsa

c) Lain-lain Undang-undang /Peraturan Rujukan .
i)                    Akta Kastam 1967.
ii)                  Akta keterangan 1950 akta 56
iii)                kanun tatacara jenayah (semak 1999) – Akta 593
iv)                Akta Tafsiran  1948 (semak 1989) Akta 388
v)                  Kanun Keseksaan (semak 1997) akta 574
vi)                Sale & Supply of Good Act 1994
vii)              Consumer Protection Act 1987
viii)            Companies Act 1989
ix)                Limitation Act 1980
x)                  Comon Law
4. Prosedur Pengawalan Pengimportan Makanan
( Sila lihat Annex 1)

4. 1. Prosedur ini meliputi :
a)      Pemberitahuan makanan yang hendak diimport.
b)      Pemeriksaan /penyemakan dokumen-dokumen .
c)      FOSIM “Food Safety Information System”
d)     Pemeriksaan fizikal terhadap makanan.
e)      Pensampelan makanan.
f)       Pengimportan dibenarkan/dilarang.
Kebenaran berasaskan pelabelan semula atau proses semula atau membaikpulih (recon&fioning).
g)      Merekod data-data.
h)      " Food Alert "

4. 1. 1. Pemberitahuan makanan Yang Hendak Di import

Apabila konsaimen makanan tiba, agen pengimport akan-Mengemukakan Borang Kastam K I untuk mengisytiharkan pengimportan tersebut.

Borang Kastam K I akan didaftar oleh pihak Jabatan Kastam dan diberi nombor rujukan pengimportan. Borang K I yang mengandungi senarai makanan kemudiannya dirujuk ke bahagian kesihatan.

4.1.2. Pemeriksaan /Penyemakan Dokumen Pengimportan.

Pegawai Berkuasa akan menyemak dan memeriksa dokumen serta perlu merujuk kepada system “FoSIM” dalam membuat keputusan tentang salah satu langkah berikut yang perlu diambil
Jika Konsainmen Makanan tersebut telah di daftarkan ke sistem FoSIM maka senarai makanan dalam konsainmen tersebut akan di pamirkan dalam sistem dan setiap makanan tersebut akan di berikan tahap yang ditentukan oleh UKKM menerusi sistem FoSIM ini seperti mana berikut:

TERDAPAT 6 TAHAP PEMERIKSAAN (FoSIM)

a)      Tahap - 1 (Pelepasan Automatik)
b)      Tahap - 2 (Pemeriksaan Maklumat)
c)      Tahap - 3 (Pemeriksaan Pemonitoran) Pemeriksaan wajib bagi pematuhan Plan Kerja kebangsaan.
d)     Tahap - 4 ( Pemeriksaan Surveilan) Wajib dilakukan dan konsaimen dilepaskan setelah persempelan dijalankan untuk pemantauan.
e)      Tahap - 5 (tahan Uji dan Lepas) wajib –konsaimen ditahan hanya dilepaskan setelah keputusan analisa tidak melanggar peraturan.
f)       Tahap – 6 (Penolakan Automatik / Auto Rejection) Di mana sistem secara automatik menolak konsaimen produk makanan yang terlibat.
4.1.2. 1. Pengimportan Dibenarkan – Tahap – 1 & 3 (FoSIM)

Pengimportan makanan akan dibenarkan jika

i)          Makanan tersebut pernah diimport dan tidak pernah melanggar Akta Makanan 1983 dan Peraturan-Peraturan di bawahnya.
ii)         Disertakan dengan sijil kesihatan yang sah
iii)        Makanan tersebut bukan dari jenis yang diharamkan atau dilarang pengimportannya.

4.1.2.2.Pengimportan Dibenarkan – Tahap – 4 (FoSIM)

Pengimportan makanan akan dibenarkan jika

i)          Makanan tersebut pernah diimport dan tidak pernah melanggar Akta Makanan 1983 dan Peraturan-Peraturan di bawahnya.
ii)         Disertakan dengan sijil kesihatan yang sah
iii)        Makanan tersebut bukan dari jenis yang diharamkan atau dilarang pengimportannya.
iv)        Pemeriksaan Surveilan wajib dilakukan dan konsaimen dilepaskan setelah persempelan dijalankan untuk pemantauan. Sek.4 Akta 281
v)         Jika keputusan analisa makanan tersebut didapati melanggar peruntukan dibawah Akta atau petaruran maka tindakan mahkamah akan diambil keatas pengimpot dan perintah arahan recall akan dikenakan keatas konsainmen tersebut atau dimusnahkan. Sek. 4(11) Akta 281

4.1.2.3. Makanan Ditahan Untuk Siasatan – Tahap – 5 FoSIM)
                        Sek 4(1)(f) Akta 281

Makanan akan ditahan mengikut mana-mana satu keadaan berikut

i)          Makanan yang baru pertama kali diimport.
ii)                  Terdapat pelanggaran undang-undang pada konsaimen yang sebelummya.
iii)                Makanan yang disyaki tercemar.
iv)        Tidak mempunyai dokumen yang lengkap,
v)         Makanan tersebut termasuk dalam senarai pengawasan. Bagi keadaan di atas , sampel makanan akan diambil dan dihantar ke Jabatan Kimia atau Makmal Kawalan Mutu Makanan.

            Selepas mendapat keputusan analisis ,
§  Sekiranya makanan tersebut mematuhi piawaian ianya akan dibenarkan untuk diimport.  
§  Dalam keadaan tertentu tindakan Mahkamah terpaksa di ambil keatas pengimport yang ingkar arahan . Sek.28, 29,25 Akta 281
§  jika sebaliknya makanan tersebut dilarang pengimportannya atau dimusnahkan. Sek. 4(11) sek 18 Akta 281

4.1.2.3. Penolakan / Pelupusan–Tahap–6(FoSIM) Sek.13,13A,13B,14,29 Akta 281

Makanan yang didapati tidak sesuai untuk diimport perlu ditolak atau dilupuskan jika ianya boleh mendatang bahaya kepada negara pengeksport berkenaan. (IHR) reg.22  sek.29(1) Akta 281.

i)       Makanan yang diharamkan atau dilarang pengimportannya.

ii)      Makanan yang disenaraihitamkan.

Keputusan yang dicapai oleh pihak berkuasa kesihatan perlu dimaklumkan kepada pengimport, Jabatan Kastam dan lain-lain agensi yang berkaitan.

§  Note Dibawah Akta 281 ini juga memberi kuasa kepada Pegawai Berkuasa untuk Menyiarkan dalam Akhbar apa-apa sabitan berkaiatan dengan makananSek.12 Akta 281.
§  Waranti Bertulis Dari Luar Malaysiatidak tidak  menjadi satu pembelaan sek.31 (2)


4.1.3.   Memproses Semula / Melabel Semula s.29(4)/ ‘Recondidoning’ Makanan Yang Diimport. Sek.29(3) kuasa Pengarah.

Makanan boleh dibenarkan untuk diimport dengan bersyarat untuk tujuan memproses semula, melabel semula dan 'reconditioning.'

Pengimport dikehendaki membuat perjanjian dengan pihak berkuasa pintu masuk untuk melabel semula atau memproses semula.untuk memperbaiki kualiti makanan tersebut atau 'reconditioning' ditempat yang tertentu dan yang bersesuian di dalam jangkamasa yang ditetapkan. Perkara ini akan dirujuk untuk penyeliaan kepada pegawai berkuasa di tempat yang merupakan destinasi konsaimen tersebut , untuk ditentukan tindakan yang selanjutnya.

Pegawai berkuasa didestinasi konsaimen makanan tersebut hendaklah menghubung kembali pegawai berkuasa di pintu masuk untuk melaporkan tindakan yang telah diambil.

Jika pengimport tersebut tidak mematuhi perjanjian yang telah dibuat, ianya akan disenarai hitamkan dan pengimport ini tidak akan dibenarkan untuk mengimport makanan yang sama jenis.


4.1.4    Pemeriksaan Fizikal Terhadap Makanan Bah iv – vi Per.Makanan 1983

Pemeriksaan fizikal terhadap konsaimen makanan akan dilakukan.dengan tujuan. memastikan pematuhan terhadap Akta Makanan 1983 dan Peraturan-Peraturan Makanan 1985. Pemeriksaan tersebut adalah meliputi (sek.4.1.a-g akta 281)

i)          Pemeriksaan label 3336

ii)         Perneriksaan pembungkusan

iii)        Pemeriksaan organoleptik

iv)        Pemeriksaan pencemaran / bahan asing

v)         Pemeriksaan pengadukan atau penipuan ekonomi.


4.1.4.1   Ikan dan Hasil Ikan. Per 156- Per.Makanan 1983

Antara cifi-ciri yang perlu ada pada ikan yang segar ialah ikan itu mempunyai permukaan yang bersinar, mata yang jernih dan tertonjol. Di selaputi dengan lendir yang sama rata dan lutsinar. Insang yang cerah dan. tanpa lendir. Baunya seakan-akan rumput laut dan isinya masih tegang dan keras.

4.1.4.2   Buah-buahan per225- Per.Makanan 1983

Kebanyakan buah-buahan yang diimport ialah buah durian, buah mata Icucing, buah limau, buah anggor, mangga dan lain-lain lagi. Perneriksaan dibuat dengan melihat pada kulit dan isinya. Contohnya jika pida buah durian perneriksaan dibuat untuk memastikan tiada kesan racun serangga yang tinggal dan juga buah tersebut tidak merekah atau pun terdapat kesan-kesan ' infestation' pada kulitnya. Sampel juga perlu diambil untuk dipastikan tidak terdapat residu racun perosak dan. sampel ini dihantar ke Jabitan Kirnia.

4.1.4.3  Sayur-Sayuran. Per 209- Per.Makanan 1983

Terdapat beberapajenis sayur-sayuran yang diimport iaitu daun kailan, asparagus, sawi, lobak putih, kacang panjang, cili, jagung sayur, kobis dan juga bawang merah. Disamping untuk melihat kualiti sayursayuran tersebut, pemeriksaan juga dijalankan untuk memastikan tiada jangkitan serangga, kulat atau ulat. Keutamaan adalah untuk memastikan sisabaki residu racun makhluk perosak dan juga. ujian kajilcurnan tidak mendatangkan penyakit kepada pengguna.


4.1.4.4   Makanan Dalam Tin.-

Perneriksaan Makanan dalam tin meliputi aspek pelabelan, pembungkusan dan juga mengenai kerosakan makanan yang ada seperti:

Flipper:     Pada satu pangkal tin mengelembung sedikit danjika ditekan dengan ibu jari tin itu akan balik kepada keadaan asal. 'Flipper'ini adalah disebabkan oleh kekurangan hampa gas. (vakum)

Springer: Satu hujung tin mengelembung dan jika ditekan penghujung tin yang satu lagi akan mengelembung pula. Ketukan atau kernek pada badan tin juga boleh menyebabkan berlakunya ‘springer’.

Swell:        Kedua-dua hujung tin mengelembung. Jika ianya 'soft swell’maka jika ditekan ianya boleh turun tetapi jika ianya 'hard swell' penghujung tin tidak akan turun jika ditekan.

4.1.5. Penerimaan /Penolakan. Sek.29(1) Akta 281

Berdasarkan kepada hasil pemeriksaan dan pensampelan, pegawai berkuasa di pintu masuk akan mengambil salah satu tindakan berikut:

i)                    Membenarkan pengimportan sekiranya makanan yang diperiksa didapati memuaskan.

ii)         Makanan ditahan untuk siasatan lanjut.

iii)        Makanan ditolak sekiranya terdapat pelanggaran Akta Makanan 1983 dan Peraturan-Peraturan Makanan 1985 dengan memberi penekanan terhadap keselamatan dan kualiti.


4.1.5.1  Prosedur Mengendalikan Produk Yang Ditolak

i)    Makanan dihantar kembali ke negara asal sekiranya tidak terdapat tanda-tanda bahaya kepada nyawa manusia. Kos terlibat hendaklah dibiayai oleh pengimport.
ii)   Makanan dimusnahkan sekiranya terdapat bukti-bukti bahaya terhadap kesihatan manusia seperti makanan berkaling yang kembung dan bocor, pembungkusan yang koyak, pembungkusan yang digigit tikus, buah-buahan yang busuk dan berkulat, kekacang yang busuk, berkulat atau makanan yang dirosakan oleh tikus atau serangga. Kos memusnahkan makanan tersebut adalah menjadi tanggungjawab pengimport. Sek.4(8) akta 281
iii)  Memproses semula/melabel semula 'reconditioning' makanan yang diimport di mana perfnohonan perlu dibuat oleh pengimport kepada Pengarah Kesihatan. Prosedur mengenainya adalah seperti di Annex 4. Sek

4.1.6. Pengambilan Contoh Makanan.

Terdapat dua jenis sampel makanan iaitu dari sampel objektif dan sampel selektif Sampel objektif ialah sampel yang diambil semasa menjalankan aktiviti biasa atau rutin untuk tujuan pengawasan. Manakala sampel selektif pula dilakukan apabila Pegawai Berkuasa mendapati makanan tersebut adalah tidak metnuaskan atau telah dicemari sesuatu bahan. Ini dilakukan untuk memastikan keadaan sebenar makanan tersebut.

Bagi sampel objektif, cara pensampelannya adalah secara informal manakala bagi sampel selektif pula adalah secara formal dan konsaimen yang berkenaaan ditahan untuk siasatan lanjut untuk tindakan perundangan yang perlu.

Penganalisaan sampel pula adalah terbahagi kepada tiga jenis iaitu :

Pemeriksaan Fizikal:             Untuk memeriksa label, berat, bungkusan dan juga pemeriksaan organoleptik.


Penganalisaan Kimia:           Untuk memastikan pematuhan kehendak- kehendak piawaian yang berkaitan.
Contohnya dari segi pencemaran logam, sisa baki racun serangga, penipuan ekonomi dan lain-lain.


Penganalisaan Kajikuman:  Untuk memastikan makanan yang diimport tidak mengandungi kuman yang merbahaya dan juga jika masih ada kuman masih di bawah paras yang dibenarkan


Kuantiti sampel Yang diperlukan untuk penganalisaan adalah seperti berikut:

Sampel
Penganalisaan
Sisabaki Racun
Penganalisaan

KiMa
Makhluk Perosak
Kajikurnan
Sayur dan Hasil
250 gm.
500grn.
250 gm.
Sayur



Buah dan Hasil
250 gm.
500 gm.
250 gm.
Buah



Ikan dan Hasil
250 gm.
500 gm.
250 grn.
Ikan.



Bijirin
250 gm.
500 gm.
250 gra.
Makanan Dalarn
I tin
500 gm
250 gm,
Tin(Perpejal)



Makanan Dalarn
I tin.
I tin
250 ral.
Tin (Cecair)







4.1.7. Rekod Makanan Import

               Rekod‑rekod mengenai maklumat setnuajenis makanan yang dimport hendaklah diselenggarakan di pintu masuk. Maklumat‑maklumat yang di perlukan adalah seperti berikut:

            a)        No.Siri.
b)         Tarikh Pendaftaran.
C)             No. Pendaftaran Borang K 1.
d)         Jenis Kenderaan dan No. Pendaftaran.
e)         No. Kontena & No. Seal
f)         Jenis Makanan.
g)         Narna Sebenar makanan.
h)         Kuantiti mengikut jumlah.
i)           Kuantiti mengikut berat.
j)           Negara Asal.
k)          No.Rujukan Sampel.
1)          Bahagian Yang di Sampel.
rn)        Tarikh dan tempat Persampelan.
n)          Tarikh Sampel Dihantar ke Makmal.
0)             Tarikh Menerima Keputusan Analisis.
p)          Keputusan : Negatif /Positif
q)          No. Rujukan Surat "undertaking"
r)          Narna dan Alarnat Pengimport.


4.1.8. "Food Import Alert"

lanya merupakan satu proses pernberitahuan yang cepat setelah kemasukan sesuatu makanan dikesan dan didapati /disyaki merbahaya kepada kesihatan manusia atau pun makanan yang tidak mematuhi piawaian dan memerlukan tindakan segera.






Maklumat terperinci mengenai makanan yang disyaki itu serta langkahlangkah yang diambil untuk mengatasi masalah mestilah diberitahu kepada BKMM Kementerian Kesihatan Malaysia dengan segera melalui telefon atau telefax dan akan diikuti secara bertulis.

Pihak BKMM akan mengambil tindakan selanjutnya dengan memberitahu langkah-langkah yang patut diambil kepada. lain-lain pintu masuk*yang terdapat di negara ini.

4.1.9. Borang-Borang Yang Digunakan untuk Import Makanan.

i)          'Declaration of Goods Imported' (Custom K- I form)-Appendix 2

ii)                  'Undertaking Not To Open or Disposes Imported Food'  (Import 1)

iii)                'Undertaking of Food Moving in Transit Through Malaysia (Import 2)

iv)        'Notice of Food Samples Taken' (Import 3)

v)         'Notice of Rejection/Seizure of Imported Food' (Import 4)

vi)        'Notice of Release of Imported Food' (Import 5)

vii)       'Notification of Imported Food For Purpose of Reprocessing, reconditioning or Relabeling' (Import 6)


5.         Prosedur Prosedur Pengimportan Makanan.

5.1       Pegawai Berkuasa menerima borang pengakuan pengimportan makanan 'Borang Kastam K I"

5.2       Pegawai Berkuasa Menyemak dan mendaftarkan borang pengimportan makanan ke dalam. buku pendaftaran makanan KMM 102.

5.3       Pegawai Berkuasa membuat pemeriksaan ke atas konsaimen yang berkenaan.

• Pemeriksaan fizikal

• Pembungkusan

• Kesegaran makanan

• Kebersihan makanan.

5.4       Pegawai Berk‑uasa mengambil contoh makanan.
5.5       Mengemukakan borang 'Notis pengambilan sample' Borang Import 3 dan serahkan satu salinan kepada agen clan rekodkan ke dalam KNIM 202 A.
5.6       Konsaimen dilepaskan dengan menurunkan cop "Telah Diperiksa dan dilepaskan" dibelakang Borang Kastam I dan serahkan satu salinan kepada agen pengimport.
5.7       Pegawai Berkuasa menghantar contoh makanan untuk analisis.
5.8       Pegawai Berkuasa menerima keputusan

Negatif :           Rekod.

Positif  :  Pihak Pengimport akan diberi amaran untuk dipatuhi bagi konsaimen yang akan datang. Tindakan halangan impot ke Malaysia akan di kuatkuasakan & Tindakan Mahkamah akan di ambil bagi pengimpot yang ingkar


6.0     Prosedur Pengimportan Makanan Yang Disyaki Bercanggah Dengan Peraturan‑Peraturan Makanan 1985.

6.1       Pegawai Berkuasa menerima, borang pengistiharan makanan daripada agen dan mendaftarkan ke dalam buku.
6.2       Pegawai Berkuasa memberitahu agen bahawa makan'an yang berkenaan disyaki bercanggah dengan peraturan dan akan dilak sehingga keputusan analisis diterima.
6.3       Mengambil contoh makanan terhadap, konsaimen yang berkenaan untuk dihantar ke Jabatan Kimia bagi tujuan penganalisaan.
6.4       Mengemukakan borang 'Notis pengambilan sampel' Borang Import 3 dan serahkan kepada agen dan rekodkan ke dalam. KMM 202 A.
6.5       Membuat pedanjian dengan agen/pengimport bahawa pihak pengimport tidak akan membuka makanan yang telah dilak . Gunakan borang Import 1.
6.6       Melakkan konsaimen tersebut selepas pihak kastam menjalani tindakan mereka.
6.7       Sekiranya pihak pengimport memohon supaya konsaimen yang dilak dibawa ke satu destinasi maka satu salinan perjanjian tersebut dihantar melalui pemandu kenderaan agen. tersebut untuk diserahkan kepada pegawai berkuasa didistinasi tersebut. (Pegawai Berkuasa B).
6.8       Pegawai Berk‑uasa di pintu masuk menghubungi Pegawai Berkuasa B mengenai tindakan yang sedang diambil melalui talipon/fax.
6.9       Merekodkan tindakan ini di dalam buku .
6.10     Menghantar contoh makanan tersebut ke Jabatan Kimia untuk dianalisis. Sekiranya keputusan didapati mematuhi konsaimen tersebut akan dilepaskan Tegawai Berkuasa B akan dimaklumkan untuk membuka lak rasmi yang dikenakan terhadap konsaimen tersebut. Sebaliknya jika keputusan analisis menunjukan pelanggaran, konsaimen tersebut akan dihantar balik ke Negara asal atau sekiranya mendapat persetujuan pihak pengimport, makanan tersebut dimusnahkan.

7.          Prosedur Bagi Makanan Yang Dilarang Dfirnport.
Dalam keadaan tertentu sesuatu makanan tertentu yang mana telah di kesan dan terbukti boleh membahayakan dan memudaratkan kesihatan manusia didalam negara ini maka makanan tersebut akan diistiharkan (wartakan) sebagai makanan yang dilarang impot masuk ke Negara ini, contoh kes-kes  pencemaran susu dengan bahan ”melamine” dari negara China baru-baru ini. Maka tindakan di pintu masuk adalah seperti berikut:-

I .   Pegawai Berkuasa menerima borang pengistiharan makanan daripada pengimport/agen.melalui borang Kastam K 1.

2.   Pegawai Berkuasa menyemak dan meneliti dokumen‑dokumen tersebut dan mengenalpasti makanan yang bercanggah dengan Akta dan Peraturan.

3.   Pegawai Berkuasa memberitahu agen/pengimport mengenai sebab‑sebab penghalangan pengimportan makanan tersebut . Dibahagian belakang borang Kastam I akan diperturunkan cop " Pengimportan Di larang ".

4.   Pegawai Berkuasa akan menyediakan "Notice of Rejection" iaitu borang 'Import 4 dalam 3 salinan. Satu salinan diberikan kepada agen/pengimport, satu salinan kepada Pejabat Kesihatan daerah dan satu salinan untuk simpanan di pintu masuk.

5.   Pegawai Berkuasa akan memaklurnkan kepada Jabatan Kastam mengenai tindakan yang diambil dan seterusnya mengarahkan konsaimen tersebut dihantar semula kenegara asalnya.

6.   Pegawai Berkuasa hendaklah dengan segera memaklumkan kepada semua Pegawai Berkuasa di pintu masuk yang lain yang berhampiran mengenai tindakan yang telah diambil.


8.          Prosedur Pengambilan Contoh Makanan Yang Dfirnport

1.   Pegawai Berkuasa menerima pengistiharan pengimportan makanan melalui borang Kastam K 1.

2.   Pegawai Berkuasamenyemak dan meneliti dokumen‑dokumen dan seterusnya menjalankan perneriksaan fizikal terhadap konsaimen tersebut.

3.   Pegawai Berkuasa memberitahu agen/pengimport untuk mengambil contob bagi tujuan analisis.

4.   Pegawai Berkuasa kemudiannya akan memilih daripada mana‑mana. bahagian dan mengambil sebanyak 2 contoh daripada satu konsaimen.

5.   Pegawai Berkuasa. menyediakan dua salinan " Notice sample taken" atau borang 'Import 3'.Satu salinan untuk diserahkan kepada agen/pengimport dan satu salinan untuk disimpan di pintu masuk.

6.   Pegawai Berkuasa merekodkan percontohan ini didalam borang KMM 102. Maklumat yang direkodkan adalah seperti berikut

a) Nombor siri
b) Tarikh contoh diambil
c) Tarikh contoh dihantar
d) Nombor rujukan contoh
e) Jenis contoh
f) Jenis makanan
g) Cap
h) Nama dan alamat pengimport.
i) Jenis analisis.

7.   Setiap contoh hendaklah dilabelkan dengan label resni yang mengandungi maklumat maklumat berikut.

a) Nombor rujukan
b) Nama sampel
c) Tafikh.

8.   Pegawai Berkuasa menyediakan borang pern~ntaan analisis didalam 3 salinan.Dua salinan ke Jabatan Kimia dan satu salinan disimpan dipejabat. Maklumat yang perlu diisikan adalah seperti befikut

a) No.rujukan pejabat.
b) No. rujukan sampel
c) Jenis sampel
d) Tarikh sampel diambil
e) Jenis analisa diperlukan.

9.   Pegawai Berkuasa kemudiannya menghantar sampel ke Jabatan Kimia.

 Lampiran: contoh borang under taking
Import 1

UNDERTAKING NOT TO OPEN OR DISPOSED IMPORTED FOOD
(To be submitted in 3 copies)

_____________________________
_____________________________
_____________________________

I hereby undertake that on being permitted to removed the following food from

_____________________________________________________________________ To
_____________________________________________________________________

The said food will not be opened or otherwise disposed of any manner, until permission has been obtained in writing from: ___________________________________________

Particular Food

1.         Import Declaration Number: __________________________________________
2.         Item No. __________________________________________________________
3.         Description of Food : ________________________________________________
4.         Quantity & Kind of Packages : ________________________________________
5.         Marks and Nos : ____________________________________________________
6.         Gross Weight : _____________________________________________________
7.         Country of Origin : __________________________________________________
8.         Date of Arrival : ____________________________________________________
9.         Conveyance : ______________________________________________________

Signature of Importer : ________________________
Date : ___________________            Tel : ______________________


Note :  Section 4 (12) of the Food Act 1983 states that “ any person who removes, alter or interferes in any way with any food seized or sealed under this Act without the authority of an Authorised Officers, commits an offence and is liable on conviction to imprisonment for a term not exceeding one year or to a fine or both.





Import 2

Affice Ref No.: ___________________________

                             UNDERTAKING FOR FOOD MOVING IN TRANSIT

The Authorised Officer
___________________________
___________________________
(Authorised Officer of Entry Point)

                                     I hereby declare that the following food consignment moving in

transit at ____________________________________________ via _________________
                                          (final destination)
________________________________________________________________________
                                              (Place of exit)

and the said consignment will not be opened or disposed off in any manner whilst in transit.

Particulars of Food Consignment

1.          Description of Food: ________________________________________________
2.          Quantity & Kind of Packages : ________________________________________
3.          Marks & Nos.on Packages : __________________________________________
4.          Gross Weight: _____________________________________________________
5.          Country of Origin: __________________________________________________
6.          Date of Arrival : ___________________________________________________
7.          Date of Departure : _________________________________________________
8.          Particulars of Conveyance (Departure) : _________________________________

Particulars                                Signature : _______________________________
Of Importer
                                                 Name: ___________________________________
                                                 I/C No.: __________________________________
                                                 Business: _________________________________
                                                 Address   _________________________________
                                                 Tel.No. : __________________________________
                                                 Date : _____________________________________

(FOR OFFICIAL USE ONLY)

__________________________
__________________________

Permission granted to the above request.The consignment has been duly sealed and released for your further action.


Sign. Of Authorised Officer:  ____________________________________________

Name & Designnation :          ____________________________________________

Address :                                 _____________________________________________

Date :                                      ______________________________________________

(From Authorised Officer at Entry Point to Authorised Officer at the place of Final Destination of Imported Food) ).
________________________________________________________________________

_________________________________
_________________________________

Received the above mentioned consignment in good order on ______________________

Action Taken:

________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________

Sign. Of Authorised Officer: ____________________________________________

Name & Designation:             ____________________________________________

Address :                                 _____________________________________________                 
Date :                                      ______________________________________________


(From Authorised Officer at Final Destination to Authorised Officer at Entry Point)





Import 3


NOTICE OF SAMPLES TAKEN


________________________________________________________________________
Description of             No.of                           Size per Date Sample Taken
Food                            Samples Sample
________________________________________________________________________















________________________________________________________________________


Signature                                                         : _____________________________

Name                                                               : _____________________________

Designation of Authorised Officer                 : _____________________________

Date                                                                : _____________________________













Import 4.

NOTICE OF *REJECTION / SEIZURE OF IMPORTED FOOD

_______________________________
_______________________________
_______________________________

You are hereby notified that the following food consignment imported by you has been

*seized / rejected / ordered to _______________________________________________
                                                ________________________________________________


Particulars of Food

I           Import Declaration Number    :           ____________________________________
2.         Item No.                                  :           ____________________________________
3.         Description of Food                :           ____________________________________
4.         Quantity & Kind of Packages            :           ____________________________________
5.         Marks & Nos.                          :           ____________________________________
6.         Gross Weight                          :           ____________________________________
7.         Country of Origin                   :           ____________________________________
8.         Date of Arrival                        :           ____________________________________
9.         Conveyance                            :           ____________________________________


Signature   :  __________________________

Name.  :   _____________________________

Designation of   _________________________
Authorised
Officer :

Date  :   _______________________________

(Any food seized shall be dealt with as provided for under subsection 7,8,9,10,11,13 and 14 of section 4 of the Food Act 1983).

* Delete whichever is not relevant
Import 5


NOTICE OF RELEASE OF IMPORTED FOOD


You are hereby notified that the following food consignments belonging to you is hereby released.


Particulars of Food


I .         Import Declaration Number: __________________________________________

2.         Item No. :                                __________________________________________

3.         Description of Food:               __________________________________________

4.         Quantity & Kind of
Packages:                                __________________________________________

5.         Marks & Nos.:                         __________________________________________

6.         Gross Weight:                         __________________________________________

7.         Country of Origin:                  __________________________________________

8.         Date of Arrival :                      __________________________________________

9.         Conveyance :                          __________________________________________



Signature of Authorised Officer:        __________________________________________

Name of Authorised Officer:             __________________________________________

Designation of Authorised Officer:    __________________________________________

Date :                                                  __________________________________________








Import 6.

Office Ref No.:           _______________________


APPLICATION FOR IMPORTATION OF FOOD FOR
PURPOSE OF RELABELING,REPROCESSING OR RECONDITIONING


Director of Health Services,
Ministry of Health.

I _______________________________  I/C No.  ___________________

Hereby apply for permission to import the following food for purposes of relabeling/ Reconditioning / reprocessing:
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________

I hereby declare that I will adhere to all the provisions of Section 29 of The Food Act 1983.

The above food will be relabeled /reprocessed /reconditioned at: ____________________

________________________________________________________________________

Within 3 months of its importation. The methods of relabeling/reprocessing reconditioning is herewith attached.

Particulars                   }          Signature :       _______________________________
Of Importer                 }
                                    }          Name:              _______________________________
                                    }
                                    }          I/C No. :          _______________________________
                                    }
                                    }          Business          ________________________________
                                    }          Address
                                    }
                                    }          Tel. No. :         ________________________________

                                    Date

c.c. District Health Officer

District Health Office.


Ringkasan :

                                                                                                                                 Penjelasan Bagi Maklumat di Annex 1.

(1)
Pengimport /agen mengistiharkan
(6d)
Keputusan tidak mematuhi- 'Notis

kemasukan konsaimen kepada

Penolakan' akan dikeluarkan.

Jabatan Kastam melalui Borang K I


(2)
Jabatan Kesihatan dirujuk mengenai
(6e)
Sekiranya semasa perneriksaan

konsaimen makanan melalui Borang

fisikal didapati makanan tercemar

Kastam K 1.

atau rosak konsaimen tersebut akan



ditolak.
(3)
Jabatan Kesihatan menyemak
(7a)
Pengimport akan diberi pilihan

dok-umen dan membuat keputusan

samada memusnahkan makanan

samaada akan membuat pemeriksaan

tersebut atau debases bank kenegara

fisikal / mengambi sampel.

asal.
(4a)
Jika persampelan tidak perlu diambil
(7b)
Didalam keadaan yang tertentu

konsaimen akan dilepaskan.

pengimport agen boleh memohon



supaya makanan dilabel



semula/diperoses semula atau



'reconditioning'
(4b)
Persampelan perlu dibuat berdasarkan
(7c)
Jabatan Kesihatan ' mengeluarkan



notis pernusnahan makanan.

- Rekod pelanggaran dimasa lalu



- Keutamaan KKM.



- Jenis Produk.


(4c)
Jabatan Kesihatan membuat keputusan
(8a)
Kementerian Kesihatan akan

untuk menjalankan pemeriksaan

meneliti permohonan untuk proses

fisikal Tengimport /agen perlu

semula/label semula atau

membawa konsaimen ketempat yang

reconditioning' Tengimport akan

sesuai.

dimaklurnkan mengenai keputusan.
(5a)
Jabatan Kesihatan akan mengeluarkan
(8b)
Sekiranya permohonan tidak

notis pelepasan jika sampel yang

diluluskan 'notis penolakan 'akan

diambil adalah untuk tujuan

dikeluarkan kepada pengimport.

pernantauan.


(5b)
Sekiranya makanan tersebut ada rekod
(9)
Setelah keja-keda melabel semula

pelanggaran dimasa lalu atau makanan

/proses semula Preconditioning'

tersebut menjadi keutamaa KKM

selesai dilaksanakan pengimport /

makanan tersebut akan ditahan untuk

agen hendaklah memaklumkan

siasatan lanjut.

kepada Kementerian Kesihatan.
(6a)
Jika keputusan mematuhi tidak ada
(10)
Kementerian Kesihatan akan

tindakan yang diambil

menjalankan perneriksaan dan



sampel akan diambil untuk tujuan



analisis.
(6b)
Jika keputusan tidak
(I I a)
Jika keputusan tidak mematuhi

mematuhi,pengimport akan diberitahu

Kementerian Kesihatan akan

tentang tindakan yang akan diambil.

keluarkan 'Notis Penolakan.
(6c)
Jika keputusan mematuhi
(I lb)
Jika keputusan mematuhi

Kementerian Kesihatan akan

Kementerian Kesihatan akan

keluarkan 'Notis Pelepasan'.

keluarkan 'Notis Pelepasan'. -j
           

MANUAL PROSEDUR KERJA
BAGI INSPEKTOR KESHIATAN
DI PELABURAN DAN LAPANGAN TERBANG



1.         Tajuk

            Manual Prosedur Kerja Kawalan Makanan Import melalui Pintu. Masuk Pelabuhan dan Lapangan Terbang.


2.         Pendahuluan

            Setiap tahun berbagai jenis makanan diimport ke negara ini. Pada tahun 1995, Malaysia' mengimport lebih kurang 21 juta ton metrik bahan makanan bernilal RM 7.5 bilion. Pengimportan rmkanan ke negara ini adalah melalui 34 pintu-pintu masuk. laitu pelabuhan - laut (17 buah), darat (9 buah) dan lapangan terbang (8 buah).

Pengawasan aspek keselamatan makanan import ke negara ini, dijalankan di pintu-pintu masuk dengan membuat semakan manifest, pemeriksaan fizikal dan anallsis makanan melalui pensampelan. Pada tahun 1995 sebanyak 638 (2%) daripada 31,438 sampel didapati melanggar Akta Makanan 1983 dan Peraturan-Peraturan Makanan 1985.

Makanan import yang melanggar undang-undang negara ini atau makanan yang menimbulkan implikasl kesihatan kepada orang ramai tidak dibenarkan masuk.

Makamn yang dikategorikan sebagai tidak disyaki akan dilepaskan dan dibemrkan masuk ke negara ini. Bagaimarm pun lebih kurang dua puluh peratus daripada makanan yang tidak disyaki~ dibuat pemeriksaan peniantauan. Bagi makamn yang dikategorikan sebagal disyaki atau disenaraihitamkan, makanan tersebut akan ditahan untuk pemeriksaan rapi (seratus peratus).

Makanan tersebut akan ditahan dan hanya dilepaskan setelah keputusan analisis mematuhi Peraturan-Peraturan Makanan 1985 dan Akta Makanan 1983. Sekiranya keputusan amlisis menunjukkan ianya tidak mematuhi peruntukan undang-undang di atas, tindakan sewajarnya akan diambil mengikut kesalahan, samada makanan tersebut dibenarkan masuk dengan pengawasan pihak berkuasa kesihatan untuk pelabelan semula, diproses atau direkondisi atau dimusnah, ditolak iaitu tidak dibenarkan masuk.


3.         Objektif Umum

Untuk memastikan makanan yang diimport ke negara mii dalam keadaan selamat, mencapal tahap piawaian dan kehendak-kehendak undang-undang yang dikuatkuasakan di negara lni~ iaitu Akta Makanan 1983 dan Peraturan-Peraturan NUkanan 1985.  





4.         Objektif khas

1).        Mengadakan satu proses kerja yang seragam untuk mengendali serta mengawasi makanan yang damport ke negara ini melalui pintu-pintu masuk iaitu pelabuhan dan lapangan terbang.

11).      Untuk mempastikan supaya liputan pengawasan rapi ke atas makanan import secara sistematik dan menyeluruh.

5.         Senarai Undang-Undang dan Peraturan untuk dikuatkuasakan:

1)         Akta Nfakanan 1983
ii)         Peraturan-Peraturan Nhkanan 1985
iii)        Peraturan Kawalan Hasi] Tembakau 1993
iv)        Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988
v)         'Sabah Public Health Ordinance 1969'
v)         'Sarawak Public Health Ordinance 19 70'

6.         Undang-undang Dalam Proses Kelulusan

1)         Peraturan Makanan Import dan Export
ii)         'Food Hygiene Regulations'
iii)        Peraturan Pencegahan dan Pengawalm Penyakit Berjangkit - Kapal
iv)        Peraturan Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit - Pesawat Udara

7.         Garis Panduan

i)          'Code of Ethicsfor Intemational Trade in Food (1985)
                        (CodexAlimenterlus Commission)'
ii)         'International Health Regulation 1969'
iii)        'Food Sanitation Regulation'


8.         Akta Jabatan/Agensi lain yang berkaitan

1)                  Akta Kastam 1967

Lampiran 1

9.         Senarai Pelabuhan (Laut)

1.   Pelabuhan Klang, Selangor.
2.   Pelabuhan Pasir Gudang, Johor.
3.   Pelabuhan Pulau Pinang
4.   Pelabuhan Kuantan, Pahang.
5.   Pelabuhan Melaka.
6.   Pelabuhan Telok Ewa, Langkawi, Kedah.
7.   Pelabuhan Kuala Perlis, Perlis.
8.   Pelabuhan Kota Kinabalu, Sabah.
9.   Pelabuhan Tawau, Sabah.
10. Pelabuhan Labuan, Sabah.
11. Pelabuhan Sandakan, Sabah.
12. Pelabuhan Lahad Datu, Sabah
13. Pelabuhan Kuching, Sarawak.
14. Pelabuhan Sibu, Sarawak.
15. Pelabuhan Miri, Sarawak.
16. Pelabuhan Sarikel, sarawak.
17. Pelabuhan Bintulu, Sarawak.

10.       Senarai Lapangan Terbang

I.    Lapangan Terbang Antarabangsa Subang, Selangor.
2.   Lapangan Terbang Antarabangsa KLIA, Selangor.
3.   Lapangan Terbang Bayan Lepas, Pulau Pinang.
4.   Lapangan Terbang Kota Kinabalu, Sabah.
5.   Lapangan Terbang Tawau, Sabah­
6.   Lapangan Terbang Lahad Datu.
7.   Lapangan Terbang, Kuching, Sarawak.
8.   Lapangan Terbang Langkawi, Kedah

11.       Senarai Pelabuhan Darat

I .   Tambak Johor, Johor.
2.   Tanjung Pagar, Johor.
3.   Jambatan Sultan Abu Bakar, Tanjung Kupang, Johor.
4.   Padang Besar, Perlis.
5.   Bukit Kayu Hitarn, Kedah.
6.   Rantau Panjang, Kelantan.
7.   Pengkalan Kubur, Kelantan.
8.   Pengkalan Hulu Grik, Perak.

9.   Tebedu, Sarawak.

No comments:

Post a Comment